De voor- en nadelen van een zakelijke lening

De voor- en nadelen van een zakelijke lening

Je hebt ambitieuze plannen voor je bedrijf. Misschien wil je groeien, een nieuwe locatie openen of investeren in innovatieve oplossingen om je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Een zakelijke lening kan dé uitkomst zijn als je je eigen spaargeld liever onaangeroerd laat. Maar voordat je enthousiast de knoop doorhakt, is het verstandig om de voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen.

De voordelen van een zakelijke lening

  • Snel groei realiseren
    Een lening geeft je direct de financiële ruimte om plannen uit te voeren waar je normaal jaren voor zou moeten sparen. En zoals je als ondernemer weet, is tijd geld. Zeker als je een kans in de markt ziet. Een zakelijke lening kan je helpen om die kans nú te grijpen, zodat jij de concurrent voor kunt blijven. Lees hier meer over een lening voor groei en uitbreiding van je bedrijf.
  • Liquiditeit blijft intact
    In plaats van je eigen buffer aan te breken, blijft je cashflow gezond. Zo heb je nog steeds ruimte om je dagelijkse bedrijfsvoering soepel te laten verlopen, terwijl je ondertussen kunt investeren. 
  • Flexibele mogelijkheden
    Van kortlopende kredieten tot langlopende leningen: er is altijd wel een zakelijke financieringsvorm die past bij jouw specifieke behoeften. Denk aan werkkapitaal om een seizoenspiek op te vangen of een lening voor een nieuwe machine
  • Fiscale voordelen
    De rente die je betaalt over een zakelijke lening is vaak aftrekbaar. Dat betekent dat je investering niet alleen je bedrijf vooruit helpt, maar ook gunstig kan uitpakken voor je belastingaangifte.

Ondanks dat een zakelijke lening veel voordelen kent, kunnen onderstaande onderwerpen worden gezien als een nadeel.

De nadelen van een zakelijke lening

  • Rente als extra kostenpost
    Hoewel de rente aftrekbaar is, betaal je er natuurlijk nog steeds voor. Afhankelijk van de lening en de looptijd kan die rente aardig oplopen. Houd hier rekening mee en bereken vooraf goed wat het je écht kost. 
  • Cashflowdruk
    Elke maand moet je een vast bedrag van de lening terugbetalen. Als je bedrijf even minder goed draait, kan die verplichting zwaar wegen.
  • Risico’s bij achterblijvende groei
    Investeren met geleend geld werkt natuurlijk alleen als je het uiteindelijk weet terug te verdienen. Als de plannen niet het succes brengen waarop je rekende, zit je met een schuld en geen winst.

De juiste keuze maken voor een zakelijke lening

Een zakelijke lening kan een mooie springplank zijn om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen, maar het is geen magische oplossing. Zorg dat je helder hebt waarvoor je het geld wil gebruiken en maak een realistische planning. Heb je alles goed doorgerekend en een buffer opgebouwd voor mindere tijden? Dan kan een lening je bedrijf net dat duwtje in de rug geven. Ondernemen is tenslotte een kwestie van risico’s nemen, maar wél met je verstand erbij. 

Dus: lenen of niet lenen? Dat is de vraag. En die beantwoord je het beste door goed naar je eigen bedrijf én toekomstvisie te kijken.

Je kan ook hier een offerte aanvragen, geheel gratis en vrijblijvend. Wij gaan direct op zoek naar de goedkoopste en beste optie voor jouw situatie!