Succesvol zakelijk financieren voor horecaondernemingen

Het aanvragen van een zakelijke lening voor de horeca kan een uitdagend proces zijn. De horecasector wordt vaak als risicovol beschouwd door banken en andere kredietverstrekkers. Met een goede voorbereiding vergroot je de kans op het binnenhalen van de financiering die je nodig hebt om jouw (horeca)dromen te kunnen verwezenlijken. In dit artikel nemen we de stappen één voor één met je door.

Zakelijke leningen via Bizzkrediet
De partners van BizzKrediet

Bepaal de financiële behoeften voor je horecaonderneming

Het is ontzettend belangrijk om het benodigde bedrag zo precies mogelijk vast te stellen. Ontvang je te weinig financiering, kan dat roet in het eten van jouw plannen gooien. Vraag je te veel, zet je jezelf onnodig onder te hoge financiële druk. Misschien heb je extra financiële ruimte nodig om een nieuw restaurant te openen, een bestaand concept te vernieuwen of financiële onzekerheden tijdens een rustige periode te overbruggen.

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen waar je de financiering voor wilt inzetten. Dit kan variëren van het kopen van keukenapparatuur en meubels tot het investeren in marketing of het aannemen van nieuw personeel. Door je doelen scherp te stellen en duidelijk op papier te zetten sta je sterker in je onderhandeling met kredietverstrekkers. En, laat je zien dat je een goed doordachte strategie hebt voor jouw horecaonderneming.

Verzamel en organiseer de nodige financiële documenten

Het verzamelen van financiële documenten is een essentiële stap bij het aanvragen van een zakelijke lening voor je horecazaak. Kredietverstrekkers evalueren je aanvraag altijd grondig op basis van de financiële situatie. Zorg dat je het volgende op orde hebt:

  • Een actuele winst- en verliesrekening die duidelijk de inkomsten en uitgaven laat zien;
  • Een up-to-date balans welke inzicht geeft in je activa, passiva en eigen vermogen;
  • Een kasstroomoverzicht die toont hoe het geld door je bedrijf stroomt, wat belangrijk is om te laten zien dat je voldoende liquiditeit hebt om aan je financiële verplichtingen te voldoen.

Ook kan het voorkomen dat kredietverstrekkers naar je persoonlijke financiële situatie willen kijken, vooral als je een eenmanszaak hebt. Het op orde hebben van deze documenten helpt je een solide aanvraag in te dienen

Ontwikkel een gedetailleerd bedrijfsplan voor je horecazaak

Een goed doordacht bedrijfsplan is een van de belangrijkste elementen in het proces van een horecafinanciering. In dit document beschrijf je je doelen, de bedrijfsstrategie en toon je aan hoe je van plan bent de lening terug te betalen. In een bedrijfsplan neem je onderstaande onderwerpen mee:

  1. Een samenvatting. Schets kort een beeld van jezelf en jouw bedrijfsidee. Beschrijf de markt, potentiële klanten en mogelijke concurrenten. En, niet te vergeten, je verdienmodel.
  2. Omschrijf het bedrijf. Denk aan of je een eenmanszaak, BV, VOF of andere rechtsvorm hebt. Vermeld de locatie van het bedrijf en omschrijf (indien van toepassing) de geschiedenis van het bedrijf. Heb je vergunningen nodig en hoe regel je pensioenen?
  3. Maak een marktanalyse. Beschrijf de doelgroep en omschrijf de ideale klant. Analyseer de concurrentie in de buurt en leg uit hoe jouw zaak zich onderscheidt in tegenstelling tot de rest. Als laatste benoem je actuele trends in de horecabranche zoals duurzaamheid en technologische innovaties.
  4. Zet een marketing- en verkoopstrategie op. In deze strategieën is het belangrijk om de positionering en branding te verwerken, waarin je uitlegt hoe je jezelf in de markt plaatst en wat jouw merk uniek maakt. Daarnaast geef je aan welke kanalen je gaat gebruiken om jouw merk op de kaart te zetten (denk aan sociale media, advertenties of influencers). Tot slot beschrijf je je prijspunt en hoe dit zich verhoudt tot de doelgroep en de concurrenten.
  5. Een operationeel plan waarin je de dagelijkse operaties beschrijft. Denk aan zaken als de openingstijden, personeel en leveranciers. Ook neem je daarin een stuk duurzaamheid mee waarin je jouw initiatieven vermeldt om voedselverspilling te minimaliseren of energie te besparen.
  6. Maak een personeelsplan. Je beschrijft de organisatiestructuur en geeft aan hoe je personeel gaat werven op basis van de vereiste kwalificaties. Vermeld de arbeidsvoorwaarden en eventuele opleidingsmogelijkheden voor medewerkers.
  7. Stel een financieel plan op. Geef een gedetailleerd overzicht van de verwachte opstartkosten – zoals keukenapparatuur, interieur en vergunningen. Vermeld zo precies mogelijk hoeveel geld je nodig hebt en hoe je dit van plan bent te financieren. Daarnaast stel je een winst- en verliesrekening, kasstroomoverzicht en een break-evenanalyse op.
  8. Inventariseer de potentiële risico’s, zoals economische recessies, personeelsverloop of veranderende regelgeving. Neem daarin ook een contingency plan mee waarin je omschrijft hoe je van plan bent om met deze risico’s om te gaan. Zo laat je zien dat je voorbereid bent op uitdagingen.
  9. Zorg dat je relevante vergunningen op orde hebt. Denk aan een drank- en horecavergunning, exploitatievergunning en eventueel een terrasvergunning. Ook is hygiëne en veiligheid enorm belangrijk, waar strenge normen van kracht zijn, zoals de HACCP. Vermeld hoe je hieraan gaat voldoen. Tot slot beschrijf je hoe je omgaat met de steeds strengere regelgeving rondom duurzaamheid en afvalbeheer in de horeca.

Voor een goed bedrijfsplan is het dus belangrijk om een helder concept uiteen te zetten, waarin je rekening houdt met trends, regelgeving en duurzame bedrijfsvoering. Laat kredietverstrekkers zien dat je goed bent voorbereid op allerlei soorten uitdagingen in de horecasector.

Onderzoek de juiste financieringsoptie voor de horeca

Er zijn verschillende soorten financieringsopties als het gaat om de horecasector. Zorg daarom dat je goed onderzoek doet naar welke financieringsoptie het beste bij de behoeften van jou en je horeca onderneming past. Een aantal van deze opties zijn:

  • Traditionele bankleningen. Een lening van de bank met een vaste of variabele rente. Let op: de eisen om in aanmerking te komen voor een financiering van de bank zijn vaak streng.
  • Microfinanciering. Dit zijn vaak kleinere leningen (tot zo’n € 50.000) met flexibelere voorwaarden, waarbij de rentes hoger kunnen liggen.
  • Leasing biedt de mogelijkheid als je een financiering nodig hebt voor apparatuur. Bij deze optie hoef je geen groot bedrag vooraf te betalen.
  • Crowdfunding kan geschikt zijn als je een innovatief horecaconcept hebt en een sterke achterban kunt mobiliseren. Er bestaan verschillende soorten crowdfunding, zoals reward-based-, equity- en lening-crowdfunding.
  • Subsidies en overheidsregelingen zijn specifiek gericht op de horecasector, vooral in tijden van economische uitdagingen.

Wees je ervan bewust dat er naast bovengenoemde opties nog meerdere soorten financiering zijn. Lees je dus goed in over alle financieringsopties, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Een goede kredietwaardigheid voor horecafinanciering

Je kredietwaardigheid is een belangrijke factor voor kredietverstrekkers bij het beoordelen van je leningaanvraag. Om je kansen op goedkeuring te vergroten, moet je stappen ondernemen om je kredietscore te verbeteren voordat je een aanvraag indient.

Begin met het opvragen van je kredietrapport en controleer de punten die je score negatief kunnen beïnvloeden. Zorg ervoor dat eventuele bestaande schulden beheersbaar zijn en dat je een goede betalingsgeschiedenis hebt. Door je kredietwaardigheid te verbeteren, heb je mogelijk ook kans op betere voorwaarden en lagere rentes.

Voorbereiden op de aanvraag van je horecafinanciering

Nu je al je documenten en plannen op orde hebt, is het tijd om je voor te bereiden op de daadwerkelijke aanvraag van je horecafinanciering. Dat betekent dat je alle benodigde formulieren volledig en nauwkeurig invult en ervoor zorgt dat ook de vereiste ondersteunende documenten worden bijgevoegd. Denk hierbij aan je bedrijfsplan en financiële overzichten. Het is mogelijk om een begeleidende brief toe te voegen waarin je kort uitlegt waarom je de financiering nodig hebt en hoe je deze gaat gebruiken. Zo kan je een persoonlijke touch aan jouw aanvraag geven.

Bereid je daarnaast voor op het gesprek met de kredietverstrekker door je plannen goed en duidelijk te kunnen verwoorden. Tevens is dit ook het moment om een onderhandelingsstrategie voor te bereiden, zodat je de beste voorwaarden voor je financiering kunt krijgen.

Een aanvraag indienen voor een horecafinanciering

Na alle voorbereidingen is het tijd om je aanvraag in te dienen bij de door jou gekozen kredietverstrekker. Het beoordelingsproces kan even duren, dus er wordt het nodige geduld van je gevraagd.

Het kan zijn dat de kredietverstrekker contact met je opneemt voor aanvullende informatie of verduidelijking. Zorg dat je op eventuele vragen snel, maar zorgvuldig reageert om het proces niet te vertragen. Zodra de aanvraag is beoordeeld, ontvang jij een beslissing. Word je aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je een leningsovereenkomst waarin de voorwaarden van de lening zijn vastgelegd.

Het ondertekenen van de leningsovereenkomst

Wanneer je lening is goedgekeurd, is het belangrijk om de leningsovereenkomst zorgvuldig door te lezen voordat je tekent. Let goed op de rente, de looptijd van de lening en de terugbetalingsvoorwaarden. Als je akkoord gaat met de voorwaarden, onderteken dan de overeenkomst en dien deze in. Vervolgens wordt het geleende bedrag aan je beschikbaar gesteld, zodat je kunt beginnen met het realiseren van je plannen voor je horecazaak.

Je financiering in gebruik

Je hebt de financiering ontvangen. Het is tijd om je dromen na te jagen! Natuurlijk is het van belang dat je deze verantwoord gebruikt. Zorg ervoor dat je het geld besteedt aan de onderwerpen die je in je aanvraag hebt vermeld.

Houd je daarnaast netjes aan je terugbetalingsschema om je kredietwaardigheid te behouden en eventuele extra kosten of boetes te vermijden. Door je lening goed te beheren leg je een sterke basis voor eventuele toekomstige financieringsbehoeften. Een goed begin is het halve werk!

Zet vandaag de eerste stap voor een financiering op maat

Voor een zakelijke lening zit je bij BizzKrediet aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen. Met ons eenvoudige online aanvraagproces, heldere voorwaarden en flexibele financieringsopties sta jij snel een stap dichter bij je zakelijke doelen. We denken met je mee en bieden oplossingen die écht passen bij jouw wensen.

Onze klanten aan het woord

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
BizzKrediet heeft ons snel en professioneel geholpen met een financiering op maat, perfect afgestemd op onze zakelijke behoeften. De heldere communicatie en persoonlijke service maken ze een betrouwbare partner voor elke ondernemer!
Thomas
NBG
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Bij BizzKrediet kregen we niet alleen snelle financiering, maar ook advies dat écht paste bij onze situatie. Het proces was soepel en duidelijk, met uitstekende ondersteuning van begin tot eind!
Frans
Veldsink Adviesgroep
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Ze denken actief mee met de ondernemer en voelen als een echte partner in het succes van je bedrijf, met oplossingen die snel en zonder gedoe worden geregeld.
Ruud van den Heuvel
RvdH Infra